EDTracker Review

Door BlaSfem0n op maandag 17 november 2014 11:50 - Reacties (4)
Categorie: -, Views: 3.449

DISCLAIMER:

Aangezien ik de tracker niet in de pricewatch krijg, omdat het niet een echt commerciëel product betreft, post ik de review dan maar via deze weg :)De ideale low-budget toevoeging kwa controller voor Elite-Dangerous, en andere headtracking ondersteunende games.

Pluspunten:

- Low-budget
- Zelf aanpasbaar (tweakable!)
- Uitgebreide calibratietool
- Firmware is open-source
- Doet perfect wat hij moet doen
- Geen camera nodig
- Community project

Minpunten:

- Moet even "opwarmen" (maximaal enkele minuten) voor optimale werking
- Is niet zomaar plug-and-play (kalibratie/drivers)
- Moet regelmatig gereset worden (drift)
- Goede manier om op headset/pet/helm/Boris Becker haarband te bevestigen is zelf uit te vissen en te voorzien
- USB draad kan in de weg komen
- Micro USB connector is fragiel
- Slechts 3-DOF


Eindoordeel

Prijs Score: 5
Vormgeving Score: 4
Ergonomie Score: 3
Functionaliteit Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 4


Verpakking en inhoud


http://i.imgur.com/RRQnS8Y.jpgHet door mij gekochte product bestaat uit de volgende onderdelen (en zat in bovenstaand doosje):
- PCB home etch/EDTracker board
- SparkFun Pro Micro (Arduino) development board
- GY-521 MPU6050 development breakout board
- Tactile switch


In mijn geval heb ik nog de volgende extra’s bij besteld:
- Modificeerde black plastic enclosure (Hammond Miniature General Purpose ABS Box 1551 Series Black 50x35x17mm)
- USB kabel 3m met Micro B USB connector
- Extraatje voor de makers/developers (lees = drinkgeld)

Vervolgens zat er nog een handige infopagina mee in het pakketje met wat algemene info, handige links en de vooraf gemete afwijkingswaardes en kalibratie instellingen.


http://i.imgur.com/uRcpcn4.jpgSoftware installatie


Alvorens we het goed aan te praat gaan krijgen, moeten we eerst de kalibratie applicatie downloaden van EDTracker. Daar kan je ook een handige quickguide vinden en eventueel de drivers voor Windows.

Kalibratie:
Indien je, zoals ik gedaan heb, de tracker in zijn volledigheid koopt (en niet de losse stukken om ze zelf te solderen) is deze gekalibreerd geleverd. Echter de wijze waarop je de tracker gaat monteren, kan verschillen met hoe de tracker gekalibreerd is. In mijn geval was de tracker “TOP/USB Right” gemonteerd tijdens kalibratie maar was ik van plan deze met de usb kabel naar voren te monteren.
Ik heb dus nog eerst de richting moeten aanpassen alvorens de tracker correct werkte.

Driver:
Windows zal de tracker wel herkennen maar niet fatsoenlijk kunnen installeren, manuele installatie van de drivers zijn nodig indien je van het “gezeur” van Windows af wil. De nodige games echter herkennen de tracker zonder probleem als een 3-DOF joystick. Dit is dus volledige optioneel.


Hardware installatie


Je krijgt de tracker zonder een manier om deze te bevestigen, dus dit zal je zelf moeten uitdokteren. In mijn geval heb ik geopteerd deze via velcro aan de headset vast te maken, zodat ik de tracker nog makkelijk kan verwijderen.


http://i.imgur.com/j1hBapP.jpg

Men Sound Blaster headset met velcroOm de velcro zelf vast te maken, heb ik Tesa extra strong dubbelzijdige pads gebruikt.


http://i.imgur.com/mBiPmzE.jpgGebruik


Na de montage en de eventueel nodige herkalibratie konden we eindelijk aan de slag. Op de website van http://edtracker.org.uk staan de nodige en extra instellingen per game voor de beste ervaring. Elite:D herkende zonder problemen de tracker als joystick. Even de binding juist instellen en we konden beginnen aan een nieuw ruimteavontuur.

De tracker reageert correct en is vrij gevoelig. Wel even wennen dat een kleine hoofdwending resulteert in een grote wending op het scherm (want je moet natuurlijk nog altijd je ogen op je scherm kunnen houden). Af en toe echter durft de tracker wel eens wat door te slaan en moet je hem resetten door het knopje in te drukken en een paar seconden je hoofd recht te houden, kijkend naar het midden van je scherm.

Door het gebruik van de tracker begon ik automatisch mezelf een rechtere houding aan te meten in men bureaustoel, aangezien tijdens het spelen even achteruit zakken resulteerde in een zicht van de bovenkant van het ruimteschip. Dit kan eventueel wel net als een positief punt beschouwd worden ;) .

Een voorbeeld van EDTracker in Elite: Dangerous


http://i.imgur.com/SsjI2J4.png

Even een kijkje nemen boven “mijn hoofd”Ontwerp


De tracker op zich bestaat uit 2 los te verkrijgen Arduino onderdelen, een “custom “ PCB (of voor de DIY tweakers een los te verkrijgen breadboard) en een aangepaste ABS behuizing.
De specificaties van de elektronische onderdelen:

Arduino Compatible Pro Micro:

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
The Pro Micro is similar to the Pro Mini, except for the fact that it utilises the ATMega32U4.
 Additionally, there is an on-board USB transceiver inside the 32U4, which removes the need for a bulky external USB interface. 
There is also a voltage regulator on-board which means it can accept up to 12V DC. 
Please bear in mind that if supplying unregulated power, you need to connect to “RAW”, not “VCC”.

Dimensions: 1.3 x 0.7"

Features:

• ATMega 32U4 running at 5V/16MHz
• Supported under Arduino IDE v1.0.1
• On-Board micro-USB connector for programming
• 4 x 10-bit ADC pins
• 12 x Digital I/Os (5 are PWM capable)
• Rx and Tx Hardware Serial ConnectionsGY-521 MPU-6050 Module:

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
Chip: MPU-6050
Power supply: 3~5V
Communication mode: standard IIC communication protocol
Chip built-in 16bit AD converter, 16bit data output
Gyroscopes range: +/- 250 500 1000 2000 degree/sec
Acceleration range: +/- 2g, +/- 4g, +/- 8g, +/- 16g
Immersion Gold plating PCB, machine welding process to ensure quality
Pin spacing: 2.54mmDe Arduino bordjes zijn op zich al zeer klein en licht, en met de PCB en gemonteerd in de aangepaste behuizing, neemt het amper plek in.


http://i.imgur.com/okIAfLi.jpg

De EDTracker in de aangepaste behuizing


De bijbestelde usb kabel is van het “braided” type, en daardoor zeer stevig. Dit kan soms wel leiden tot het in de weg zitten van de kabel als je even jezelf wil verplaatsen in je stoel. Door de stijfheid van de kabel moet je ook oppassen voor de micro usb connector op de tracker, deze is niet super stevig gesoldeerd op het Arduino bordje (het zijn nu éénmaal kleine onderdelen). Ik heb zelf door middel van een klemmetje de kabel wat extra speling gegeven waardoor er geen druk komt te staan op de connector, en verder nog wat klemmetjes voor de kabels van zowel de tracker als men headset bijeen te houden.


http://i.imgur.com/AX4LZSz.jpgConclusie


Voor weinig geld, of indien je de echte tweaker wil uithangen, voor nog minder geld maar met enkele uurtjes soldeerplezier, heb je een headtracking toestel dat prima doet wat je nodig hebt in (space)flightsims, racesims en andere games. Ondanks deftige soldeer-skills, heb ik toch het volledige pakket met kabel en alles besteld om zodoende de mensen achter dit project te steunen.

Er zijn enkele minpuntjes die nu eenmaal verbonden zijn aan het werken met de Arduinobordjes, waaronder de redelijk fragiele usb connector, en de afwijking die na een tijdje begint te ontstaan. Ook moet je zelf uitdokteren hoe je de tracker gaat bevestigen voor gebruik. Voor de rest is het vooral de periode van gewenning aan het navigeren met lichte wendingen van je hoofd die je moet doorgaan.

Het grote voordeel van het toestel is dat je ten eerste minder knoppen nodig hebt voor de aansturing van het spel, en ten tweede dat het enorm helpt bij de inleving in het spel. Dit geldt natuurlijk voor elke vorm van headtracking, maar de EDTracker is wel zodanig gunstig in aanschaf, zeker voor de echte tweaker, dat het voor iedereen in het bereik ligt. Er is natuurlijk nog een andere optie voor headtracking, namelijk een webcamera in samenwerking met de gratis FaceTrackNoir, FreeTrack of Opentrack software. Echter kost de betere webcamera minstens evenveel als deze headtracker en moet je nog meer zelf instellen en kalibreren.


Video’s van Elite:Dangerous met gebruik van de EDTracker:

(eigen flimpjes gemaakt met behulp van Nvidia Shadowplay)

Gebruikt in combinatie met:

• Saitek X52 Flight Control System Zwart, PC
• Microsoft Windows 7 Professional (NL OEM 64bit)
• Intel Core i5 3570K Boxed
• Gigabyte GV-N670OC-2GD
• Gigabyte GA-Z77X-D3H
• Creative Sound Blaster Tactic3D Alpha
• Samsung Syncmaster P2770FH